Tier 1, co to znamená a proč je podstatné, aby byl výrobce v tomto žebříčku zařazen??

Co se skrývá pod pojmem zařazení výrobce či panelu do seznamu Tier 1?

 

Co znamená slovní spojení Tier 1 a proč je důležité?

Při vyhledávání solárních fotovoltaických systémů pro váš dům jste možná narazili na termín Tier 1 panel a zajímalo vás, co to znamená. V tomto příspěvku vám proto vysvětlíme, jak slovní spojení Tier 1 vzniklo, co skutečně znamená a proč je pro vás důležité při výběru panelů, které využijete pro svůj projekt.

 

Důležitost správné volby solárních panelů pro životnost solární elektrárny


Životnost solární elektrárny je výrazně delší než 25 let a solární panely jsou nejdražší součástí solární instalace, která tvoří až 40 % nákladů na celý projekt. Při budování solární elektrárny je třeba zvolit správné solární panely, aby bylo zajištěno, že projekt bude vyrábět požadované množství elektřiny a energie.

Většina majitelů domů je při výběru solárních panelů zmatená. Níže jsou uvedeny nejčastěji kladené otázky při výběru solárního panelu.

 

Nejčastěji kladené otázky při výběru solárního panelu

Jak dlouho vydrží solární panel? Jaké záruky a garance poskytují výrobci solárních panelů?
Jaké jsou možnosti, že výrobce dodrží záruku, pokud se vyskytne problém s výrobou solárních panelů po dobu životnosti projektu?
Která značka solárních panelů vyrobí během životnosti projektu více energie?
Kolik by měl kvalitní solární panel stát více?


Rychlá odpověď zní: Solární panely se dělí do tří kategorií: Tier 1, Tier 2 a Tier 3. Solární panely Tier 1 jsou spolehlivější a jejich nákup by měl být výhodnější.

 

FactorySolární panely Tier 1


Solární panely Tier 1, na rozdíl od všeobecného přesvědčení, označují spíše panely vyrobené finančně zajištěnými podniky než kvalitu výrobku.

Bloomberg New Energy Finance Corporation vytvořila tuto klasifikaci, aby rozlišila mezi firmami, od kterých se očekává, že budou poskytovat fotovoltaické produkty po dobu 25 let záruky, a těmi, které nabízejí pouze solární zařízení.

Zjednodušeně řečeno, u které firmy je největší pravděpodobnost, že svou záruku dodrží?

Agentura Bloomberg hledá výrobce, kteří v předchozích dvou letech získali certifikaci Tier 1 a kteří byli financováni šesti nebo více finančními společnostmi na solární projekty s výkonem 1,5 MWp.

Příkladem výrobců solárních panelů Tier 1 jsou společnosti Leapton, Jinko, DAH, Risen, Longi a další.

 

 

Jaké jsou kvalifikační požadavky?

Při určování solárních panelů Tier 1 se berou v úvahu různé aspekty, mezi které patří např:

Společnosti s minimálně 5 lety zkušeností: To zaručuje, že jsou spolehlivým zdrojem solární energie a že jsou dostatečně respektované, aby obstály ve zkoušce času a zároveň byly finančně zajištěné.


Společnosti, které jsou veřejně obchodovatelné nebo mají solidní rozvahu: Jsou spolehlivější, protože byly dříve podrobeny specifickým normám a jsou prohlášeny za hodné investice.


Mechanické výrobní techniky a silná vertikální integrace: To zajišťuje vyšší produktivitu a efektivnější využití materiálu, což vede k bezpečným a vysoce kvalitním solárním výrobkům.


Rozsáhlé investice do marketingu: Rostoucí trh odráží důvěru ve značku a její motivaci investovat do kontroly kvality.
Solární panely Tier 1 jsou známé svou velkou odolností, což znamená, že jejich 25letá záruka na výkon bude dodržena.

Jejich automatizované výrobní postupy snižují pravděpodobnost výskytu závad a jejich dlouholetá pověst je zárukou, že případné problémy, které se objeví, budou vyřešeny.

 

Čím se liší od solárních panelů úrovně 2 a 3?
Díky těmto vysokým standardům mají panely delší životnost a jsou energeticky účinnější.

To nutně neznamená, že výrobci Tier 2 nebo Tier 3 vyrábějí nekvalitní solární panely.

Ranking Tier 2 se vztahuje na podniky, které jsou v provozu méně než pět let a nevyrábějí vlastní solární články, místo toho je nakupují od dodavatelů Tier 1.

Podniky úrovně Tier 3 se naproti tomu často podílejí na procesu montáže, místo aby si obstarávaly vlastní solární články. Společnosti úrovně 2 i 3 pravděpodobně využívají výrobní linky s lidmi, což zvyšuje riziko výrobku.

 

Jaké výhody poskytují solární panely Tier 1Factory_2

Solární panely Tier 1 jsou vyráběny z křemíku nejvyšší kvality. Solární panel bude fungovat efektivněji, pokud je kvalita křemíku vyšší. Výrobci Tier 1 navíc používají pokročilé robotické metody k regulaci výrobního procesu, čímž snižují nebo eliminují lidské chyby v procesu. Aby zůstali na špičce, investují také značné prostředky do výzkumu a vývoje.

Tyto společnosti jsou vertikálně integrované, což znamená, že všechny hlavní součásti solárního panelu vyrábějí samy. Obvykle vyrábějí více než 1 GW solárních panelů ročně a dělají to již více než 5 let.

Výrobci solárních panelů Tier 1 používají nejkvalitnější materiály, a proto jsou panely podstatně dražší. Solární panely od výrobce Tier 1 mohou stát až o 30 % více než panely od ostatních výrobců.

Solární panely od výrobců Tier 1 se často dodávají s 12letou zárukou na výrobek a 25letou zárukou na lineární výkon. Mají pevnou a stabilní finanční bilanci a otevřeně se s nimi obchoduje na burze cenných papírů.